Какви са видовете мастила за принтери?

Каква е разликата между багрилни и пигментни мастила?

Видове мастила за принтери

Може да Ви се стори малко смешно, но докато още зареждахме мастилни касети, при нас понякога идваха клиенти с желание да заредим принтера им „със съответните боички“. Имали сме и случаи, в които хора са се опитвали да зареждат мастилните си касети с мастило за печати, или да почистват запушената глава на принтера с разредител за блажна боя. Вероятно излишно е да поясняваме, че и в двата случая се беше стигнало до безвъзвратно повреждане на принтерните глави.

Затова, май никак не няма да излишно да напишем няколко реда за това какво представляват мастилата за мастиленоструйните принтери и по какво се различават едно от друго.

Нека преди всичко кажем, че мастила се ползват единствено от мастиленоструйните принтери. Често сме имали случаи хора да искат да „заредим с мастило“ лазерния им принтер, и затова нека припомним, че лазерните принтери ползват тонери, а не мастила. Мастилата са предназначени единствено за мастиленоструйните принтери.

Важно да споменем, и че всички мастила които се ползват в домашните и офис мастиленоструйни принтери, са на водна основа. С други думи, ако искате да почистите засъхнало мастило от печатащата глава на Вашия принтер, или петно от мастило по покривката, по-добре опитайте с обикновена вода, отколкото с разредител или лакочистител. Както ще разберете по-долу обаче, при някои видове мастила е възможно и това да не помогне.

Друга важна особеност на мастилата за мастиленоструйните принтери е че те са сложни химически съединения, формулирани с една основна цел – да съхнат възможно най-бързо, за да не бъдете неприятно изненадани, че мастилото върху току-що излезлия от принтера лист още не е изсъхнало и отпечатания текст се размазва.

Тази особеност обаче е и причина за най-сериозния недостатък на мастиленоструйните принтери – това че понякога мастилото засъхва и в самите печатащи глави, като по този начин ги изважда от строя.

Всеки проблем обаче има своето решение, и този проблем не прави изключение. Ако имате мастиленоструен принтер, достатъчно е всяка седмица да отпечатвате по една тестова страница на принтера си, за да бъдете напълно спокойни, че мастилото няма да засъхне във вътрешността на самата глава.

Видове мастила за мастиленоструйни принтери

За да бъдем коректни, тук е добре да поясним, че всичко което ще напишем за видовете мастила, се отнася единствено за принтерите за офис и домашна употреба. Мастилата, ползвани в индустриалните принтери за печат върху текстил, PVC, винил или други повърхности, съществено са различават от тези при офис принтерите и затова те не са предмет на тази статия.

Индустриален принтер
Индустриален принтер

Мастилата за офис и домашни принтери се делят на два вида: багрилни и пигментни. Тези два вида мастила съществено се различават.

Багрилните представляват химически разтвор на багрило във вода, докато пигментните представляват емулсия (известна още като „суспензия“ или „дисперсия“), при която микроскопични цветни твърди частици свободно „плуват“ в течност. Казано малко по-научно, багрилните мастила са химически разтвори, докато пигментните са дисперсни системи, или суспензии.

Какво значение има всичко това за моя принтер, ще попитате? Както ще видите по-долу – огромно.

Багрилни мастила

Както вече казахме, багрилните мастила представляват разтвор на багрило (цвят) в течност (обикновено – вода). Разбира се, мастилата за принтери съдържат и много други съставки, които ускоряват съхненето, улесняват стичането, подобряват яркостта на мастилата и устойчивостта им на UV лъчи, но основните съставки неизменно са багрило и вода.

Опростено казано, багрилните мастила най-много се доближават до понятието „боички“. Тяхна характерна особеност е, че след като са изсъхнали върху Вашия лист, те продължават да са разтворими. С други думи, ако върху текст, отпечатан с багрилно мастило, капнете капка вода, мастилото отново ще се разтвори и ще се размаже по листа.

Освен другото, багрилните мастила се считат за „по-безопасни“ откъм засъхване, защото дори и засъхнало, багрилното мастило продължава да е разтворимо, а това улеснява почистването на евентуално засъхнали печатащи глави.

Багрилните мастила първоначално създават по-ярки и искрящи цветове върху листа, но са особено неустойчиви на UV лъчи, и с времето, и особено ако са изложени на пряка слънчева светлина, бързо избледняват.

В началото от развитието на мастиленоструйните принтери, практически всички мастила бяха багрилни. И до ден-днешен повечето производители на принтери ползват багрилни мастила, особено при цветните касети, защото те по-добре се смесват помежду си, а и първоначално създават по-ярки и контрастни изображения.

Пигментни мастила

Пигментните мастила, известни още като „документни мастила“, са химически различни от багрилните.

Както писахме по-горе, те представляват „суспензия“ или „дисперсия“ от микроскопични твърди пигменти, емулгирани във течна среда.

Характерна особеност на пигментните мастила е, че веднъж засъхнали, те образуват неразтворими съединения и повече не могат да бъдат разтворени или отмити. Затова и ги наричат „документни мастила“ – с тях могат да се създават трайни документи, които не рискуват да бъдат „измити“ от листа с обикновена вода.

Както сами се досетихте, тази особеност на пигментните мастила има и своята отрицателна страна: веднъж засъхнали, те вече не могат да бъдат разтворени, и ако засъхнат в печатащата глава на принтера, вероятно ще се наложи да смените цялата глава, а в някои случаи (ако принтерът е с постоянна глава) дори да изхвърлите целия принтер.

Пигментните мастила създават по-приглушени и „матови“ цветове върху листа, но са много по-трайни и устойчиви на UV лъчи. Дори и изложени на директна слънчева светлина, те много по-бавно избледняват, и най-вече не се отмиват от вода и други течности попаднали върху листа.

Веднага след въвеждането на пигментните мастила в края на деветдесетте години на 20 век, повечето фирми производители започнаха да произвеждат черните си мастиленоструйни принтери пригодени за работа с пигментни мастила, и на практика, от началото на 21 век всички черни мастилни глави работеха вече изключително с пигментни мастила.

Фирмата Epson първи въведоха пигментни мастила в цветните мастилни касети, и дълги години единствено те произвеждаха мастиленоструйни принтери, работещи с цветни пигментни мастила.

По-късно обаче и други фирми се „престрашиха“, и в наши дни повечето производители на принтери, включително Brother и Canon, ползват цветни пигментни мастила в някои от своите модели.

Как да разберем дали едно мастило е багрилно или пигментно?

Както вече казахме, върху опаковките на мастилата или комплектите за презареждане обикновено е отбелязано от какъв тип е мастилото.

Ако обаче такъв надпис липсва, можете лесно да разберете какво е Вашето мастило, като капнете капка от мастилото върху фаянсова плочка или мивката в банята, и след това бързо го отмиете с течаща вода.

Багрилното мастило ще се отмие веднага, без да оставя никакви следи.

Ако обаче въпреки отмиването върху фаянса остане бледо петно от мастилото, то най-вероятно е пигментно. Петното от мастилото се дължи на твърдите пигменти, които са проникнали в порите на фаянса и не са се отмили от водата. Не се безпокойте, след известно време това петно ще изчезне, и върху мивката Ви няма да остане следа от Вашия експеримент.

Друг относително лесен, но невинаги сигурен начин да отличите багрилното от пигментното мастило е външния вид. Багрилните мастила обикновено са леко прозрачни и с кристално ярки цветове, докато цветовете на пигментните мастила са с по-приглушени оттенъци, и представляват матови, непрозрачни течности.

Кое трябва да запомним?

Преди всичко, важно е да подчертаем че смесването на пигментни и багрилни мастила е не се препоръчва. Не се препоръчва и ползването на един вид мастило в глава, предназначена за другия вид.

Ако Вашият принтер работи с багрилни мастила, не опитвайте да го зареждате с пигментни. Това може да Ви създаде проблем, защото диаметърът на дюзите при едните и другите принтери е различен поради различния вискозитет на двата вида мастила.

Същото е в сила и в обратната посока. Ако принтерът Ви е предназначен да работи с пигментни мастила, не го зареждайте с багрилни. Това ще се отрази отрицателно на печата и дори главата на принтера Ви е възможно да „протече“.

Въпреки че винаги се препоръчва ползването на оригинално мастило, предназначено за конкретния принтер, това изискване не е от критична важност, но наистина важно е във Вашия принтер да ползвате единствено този тип мастило (пигментно или багрилно), за което той е предназначен.

Както вече писахме, върху опаковките на мастилата и рефилите обикновено ясно пише дали въпросното мастило е пигментно или багрилно. На английски език тези надписи изглеждат като „Pigmented ink“ (пигментно мастило) и „Dye based ink“ (багрилно мастило).