Внимание: системата HP+ на Hewlett Packard!

Една важна информация, която е добре да знаете

Сигурен съм, че повечето от вас отдавна ползват услугите на т.нар. „съвместими“, или „неоригинални“ консумативи във вашите принтери. В немалка част от случаите, това всъщност са оригинални консумативи (касети), които са изкупени от потребителите и професионално рециклирани от фирми, за които това е основна дейност. В резултат се получава консуматив с почти същите качества, но на цена, която е повече от два пъти по-ниска от тази на оригиналните.

Както много пъти сме споменавали в този сайт обаче, тази практика никак не се нрави на производителите на принтери, защото за своята печалба те разчитат основно на продажбата на собствените си консумативи.

За съжаление, един от най-големите производители на принтери – компанията Hewlett Packard – която доскоро беше известна с либералното си отношение към „неоригиналните“ консумативи, сега вече реши радикално да „забрани“ ползването на „съвместими“ касети. Или поне се опитва …

Компанията стартира продажби на нови серии от лазерни и мастиленоструйни печатащи устройства, изискващи задължителен онлайн абонамент единствено за оригинални консумативи. Така, когато клиент закупи устройства от тези модели, той е задължен да регистрира и обвърже своето устройство с HP акаунт. Тази система те гордо нарекоха „HP+“ или „HP Instant Ink“.

Както казахме, системата HP+ изисква наличието на интернет връзка и създаването на онлайн акаунт, и е свързана с използване само на оригинални мастиленоструйни или тонер касети от HP за целия живот на принтера.

Идеята на Instant Ink (поне както я рекламират HP) е, когато се абонирате за услугата, да забравите за консумативите. Принтерът ви автоматично ще уведомява НР, когато предстои да изчерпи консумативите, и НР също така автоматично ще ви изпрати консумативи, преди старите да са свършили. Както самите HP рекламират, „вие заплащате за брой отпечатани страници, а не за консумативи“, а услугата е оформена като заплащане на месечна такса за използването на вашия принтер. Цената е базирана на отпечатана страница и тя не зависи нито от плътността на печат, нито това дали отпечатаната страница е цветна или черно-бяла.

Така, HP+ регистрираните модели на практика не допускат използването на съвместими, неоригинални или презаредени консумативи, най-малкото защото, независимо от плановете ви, когато вашите касети привършат, вие автоматично ще получите оригинални консумативи от HP.

Ето защо, ако планирате да използвате алтернативни консумативи за вашето устройството, уверете се че то НЕ Е от серията HP+ (HP Instant Ink). Обикновено тези модели са с буквата “Е” в края на модела!

Така например моделът HP M110we е вариант, базиран на системата HP+, докато почти същият модел HP M110w не използва системата HP+ и устройството допуска използването на неоригинални, съвместими или презаредени консумативи.

Още един пример: моделът HP LaserJet MFP M234sdne е базиран на системата HP+, изисква задължителен HP акаунт и не допуска използването на съвместими консумативи, докато аналогичният модел HP MFP M234sdn не изисква акаунт и допуска използването на съвместими консумативи.

Както добре виждате, цените на устройствата, които не работят под системата HP+ (или HP Instant Ink) е по-висока от тази на устройствата работещи с тази система, и това очевидно има своята причина. Посредством системата си HP+, производителите очакват да си възстановят чрез консумативите отстъпката, която са ви направили при първоначалната покупка.

От друга страна обаче фактът, че Hewlett Packard все още произвеждат устройства и със, и без тази система, по-скоро говори, че от компанията все още тестват пазара за да видят как потребителите ще приемат тези ограничения. Дали системата ще си пробие път предстои да видим, а и вашата (на потребителите) реакция може да допринесе за това дали системата ще надделее или не.

Дано ви бяхме полезни.