Как работят индикаторите за ниво на мастилата?

Индикаторите за ниво на мастилата
Блок с мастилни резервоарчета

Какво представляват индикаторите на мастилата?

Много хора, които току-що са си купили принтер, биват „приятно изненадани“ от това, че принтерът им показва колко мастило имат в касетите.

И наистина, съвременните принтери притежават системи, наречени в повечето случаи „Ink Level Indicator„, „Ink Status“ или просто „Printer Status„, които имат претенциите във всеки момент да показват колко мастило или тонер имате в касетата си.

Как работят индикаторите за ниво на мастилата?Как работят индикаторите за ниво на мастилата?Как работят индикаторите за ниво на мастилата?

Важно е да знаете обаче, че за съжаление всички тези системи всъщност нямат нищо общо с реалното количество мастила (или тонери) в касетата.

Тези „индикатори“ обикновено са чисто софтуерни броячи, които „засичат“ всяка нова касета (по серийния номер, записан в електрониката или чипа й) и започват да броят отпечатаното от нея. По този начин те пресмятат какво количество мастило или тонер приблизително би трябвало да е останало в касетата, след нейното първоначално инсталиране.

Съвсем неслучайно и тези системи в повечето случаи са озаглавени „Ink Level Estimate“ (или Toner Estimate), което, преведено на български, означава „Приблизителна оценка на нивото.

От казаното по-горе следват две неща:

  1. След зареждането на касетата, индикаторите за ниво на мастилата няма как „да разберат“, че касетата Ви е заредена, и съответно ще продължат да твърдят, че касетата Ви е празна. Това не бива да ви притеснява, защото повечето принтери ще продължат да си печатат и при това положение.За съжаление, това не е валидно за всички марки принтери, поради което има и лоша новина:
  2. Лошата новина е, че някои типове принтери разчитат единствено на показанията на тези „индикатори“, и независимо колко мастило или тонер има в касетата, те отказват да печатат, ако индикаторите на мастилата са стигнали до нула …

„Добрите и лошите“

Както със сигурност се досещате, единствената цел на тези „индикатори на нивото“ е да не си зареждате касетите. Много пъти вече сме казвали, че фирмите-производителки нямат интерес касетите им да бъдат зареждани многократно, защото тези фирми печелят милионите си не от продажбата на принтери, а от продажбата на консумативите за тях.

Все пак, различните фирми имат различен подход при установяването на празна, според индикаторите, касета. В повечето случаи принтерите на Hewlett Packard и Canon единствено съобщават, че касетата (според индикаторите) е празна, но продължават да печатат.

Има обаче и фирми, чиято „политика“ е доста по-безкомпромисна към клиентите им. Повечето от принтерите на тези фирми просто отказват да печатат, ако според индикаторите на нивото, мастилата в касетата би трябвало да са свършили. Типична такава фирма е Lexmark, но по подобен начин се държат и някои от принтерите на Samung, Epson и Xerox.

Пишем всичко това, защото никак не е излишно да го знаете, когато взимате решение какъв принтер да си купите.

Единственият надежден признак, че нивото на мастилата е в необходимите граници, е качеството на печата.

  • Ако принтерът Ви печата качествено и с добър контраст, не се безпокойте за нивото на мастилата.
  • Ако обаче принтерът започне да печата бледо или с прекъсвания, касетата Ви е за зареждане, независимо от показанията на „броячите“.
Индикатори за ниво на мастилата
Индикатори за ниво на мастилата

Желаем ви успех!