Най-добрите мастиленоструйни принтери за 2022

Кои мастиленоструйни принтери купуваме през 2022?

Най-добрите принтери за 2022

Да, скъпи приятели, вече виждам ехидната усмивка на лицата ви! Вероятно сега си казвате: „Хайде бе! Чак пък най-добрите принтери! Толкова модели принтери има, как пък избрахте най-добрите, при това в една статия?“ И ще сте напълно прави!

Няма как нито един човек, нито цял екип, в една статия да „побере“ най-доброто в този безбрежен свят на мастиленоструйните принтери.

Има обаче как да вземем предвид най-важните фактори при избора на мастиленоструйно устройство, и комбинирайки ги в едно, да ви дадем поне приблизителен ориентир за това какво бихте могли да си купите днес в България, при това на разумна цена и с най-малък риск да сгрешите.

Кои са тези фактори? Според нас, те са основно три:

  1. Принтерът трябва да покрива Вашите изисквания.
  2. Принтерът трябва да е наличен в магазините у нас.
  3. Принтерът трябва да е на разумна цена.

Що се отнася до Вашите изисквания към мастиленоструйния принтер, повече информация бихте могли да получите в статиите ни „Какъв домашен принтер да си купя?“ и „Мастиленоструен принтер с евтини консумативи?“ но накратко, тук ще допуснем че търсите достатъчно качествен цветен мастиленоструен принтер за ползване у дома или в малък офис.

С други думи, ще предположим че няма да Ви се налага да печатате по 20 хиляди страници месечно. Ако Вашият случай е такъв, вероятно изброените в тази страница принтери няма да са най-доброто решение за Вас. Ако обаче нормалното натоварване на Вашия принтер е по няколко десетки страници седмично или максимум до 500 – 1000 страници на месец, попаднали сте на правилното място. 🙂

Ще ми се тук да обърна специално внимание на третия критерий: принтерът да е „на разумна цена“. У нас обикновено терминът „разумна цена“ се отъждествява с „ниска цена“, и в някои случаи това е оправдано. В света на принтерите обаче това обикновено не е вярно.

Бърз преглед по магазините ще Ви покаже например, че днес можете да си купите цветно мултифункционално устройство (принтер, скенер и копир) за цена под сто лева. Ако мислите обаче, че с такава покупка сте направили сделката на живота си, ще сгрешите! Защото само след месец-два, когато се наложи да смените празните вече мастилни касети на Вашия нов принтер, е възможно да бъдете принудени да дадете сходна сума само за да смените консумативите на Вашия „евтин“ принтер. А след още месец или два, отново ще сте изправени пред същия проблем. Така ще излезе, че „ниската цена“ всъщност може да се окаже всичко друго, но не и „разумна цена“.

Ето защо, в тази страница ще се опитаме да Ви дадем примери за устройства, чиято цена в дългосрочен план наистина ще бъде разумна за Вас, не само като първоначално вложение, но и като последващи разходи за поддръжка и консумативи.

Овен това, разбира се, ще вземем предвид и втория критерий: Принтерът да е наличен в магазините. Кликайки върху линковете и снимките на изброените принтери, ще можете директно да си ги закупите.

Желаем Ви успешно пазаруване и безпроблемен печат, а ние да започваме:

HP Smart Tank 515 All-in-One

Фирмата HP (Hewlett Packard) създава принтери от десетилетия и опитът и прецизността им личат във всяко ново устройство. Наскоро HP пусна серията Smart Tank и HP Smart Tank 515 определено ни впечатли. Това е типичен представител на принтерите със система за непрекъснато подаване на мастилото (Continuous Ink Supply System – CISS).

При тези системи, за разлика от разпространените доскоро принтери, мастилата вече не се съхраняват в миниатюрни резервоарчета в самите печатащи глави, а в относително големи резервоари в самия принтер, откъдето те се подават към печатащите глави през система от тръбички. Сложното и скъпо доскоро презареждане на принтера с мастила вече става безкрайно лесно: просто мастилата се доливат в съответните резервоарчета.

HP Smart Tank 515
HP Smart Tank 515

На външен вид HP Smart Tank 515 изглежда като всеки друг принтер с марката HP, но като че ли в малко по-голям размер. Не се заблуждавайте обаче от размера, този принтер изобщо не е тежък. Освен това, не става дума само принтер, а много неща в едно – получавате едновременно принтер, скенер и копирна машина. Отгоре има удобно легло за сканиране на стандартен един лист A4. Можете директно да дадете командата за копиране и печат от конзолата в предната част на принтера, като така директно ще копирате оригинала, без да се налага да правите каквото и да било през компютъра.

Първоначалните настройки на HP Smart Tank 515 и зареждането на мастилата са наистина лесни – просто следвайте ясно написаните инструкции.

В комплекта получавате четири бутилки с основните мастила: Циан (Синьо), Магента (Червено), Жълто и Черно, или както е известно – класическата за принтерите цветова комбинация CMYK. Мастилата просто трябва да изсипете в съответните резервоари за мастило, които се намират зад предния капак на устройството.

С принтера ще получите и две печатащи касети, които много приличат на обикновените и добре познати от миналото касети с мастило, с които вероятно сте свикнали от по-старите принтери от серията HP Deskjet. Тук обаче е скрит „ключът от палатката“ ;-).  Макар да приличат на старите мастилни касети на HP, посредством система от тръбички, тези касети всъщност получават мастилата си и от резервоарите с мастило, монтирани в принтера, които Вие току-що сте напълнили от шишенцата!

Принтерът HP Smart Tank 515 е доста ефективен. Веднага след като заредихме мастилата отпечатахме няколко силно контрастни и наситени цветни изображения, и отпечатъците бяха с изключително качество и прецизност в предаването на цветовете.

Що се отнася до бързината на печат, при настройка за чернова (draft) принтерът печата 18 черно-бели страници в минута, а в цветен режим производителността спада до 12 страници в минута. В режим с високо качество се получават 8 черно-бели страници в минута, а цветните разпечатки са със скорост 3.5 страници в минута.

Скоростта на сканиране и копиране също е на съвсем приемливо ниво – ориентировъчно – 2 листа A4 в минута, като сканираното копие можете директно да запишете като PDF файл. През WIFI мрежата можете и директно да печатате от мобилни устройства с Android или iOS, а приложението за печат през телефона може да бъде изтеглено от сайта на HP.

Освен това, може да се каже че HP Smart Tank 515  е и екологичен! Той използва само 3.12 вата електрическа мощност в режим на готовност (standby) и само 0.75 вата в режим „sleep“.

Тавата за хартия може да побере до 100 листа A4 и принтерът може да работи с различни типове и размери хартия, включително пощенски пликове.

С цената си (в момента на публикацията) от 357.99 лв. HP Smart Tank 515 може да изглежда в средната или дори високата ценова категория, но повярвайте, впоследствие лесното и евтино зареждане, което можете да правите и самите Вие, ще направи тази инвестиция особено изгодна за Вас в дългосрочен план.

По данни на HP, с мастилата включени във фабричната опаковка, HP Smart Tank 515 трябва да може да отпечата до 18 000 страници с черно-бял печат (5% покритие), или 8 000 страници цветен печат. Впоследствие, закупуването на нова бутилка черно мастило (за нови около 9 000 страници черен печат) ще ви струва само около 20 лева! Такава ниска себестойност на отпечатана страница е трудно постижима дори за лазерните принтери, които винаги са се славели като ценово по-ефективни от мастилните.

Разбира се, никога не трябва да се забравя, че точният брой отпечатани страници винаги зависи от плътността на печата.

Canon PIXMA G3411

Подобно на Hewlett Packard, фирмата Canon е един от най-старите и опитни производители на принтери, и избирайки Canon е доста трудно да сгрешите.

Макар да не е измежду „флагманите“ на Canon, моделът Canon PIXMA G3411 се слави като компактно, надеждно, и лесно за презареждане многофункционално устройство (принтер, скенер и копир), идеално за дома или офиса заради ефективния и евтин печат. Този принтер също работи със система за непрекъснато подаване на мастилото.

Canon PIXMA G3411
Canon PIXMA G3411

Принтерът е наистина високо рентабилен, предоставяйки с включеното в комплекта мастило до 12 000 страници черно-бял или до 7 000 страници цветен печат на ярки и контрастни снимки без полета (borderless) до размер A4. Благодарение на технологията FINE PRINT на Canon и хибридна система с пигментно черно (документно) мастило и багрилни цветни мастила за отпечатването на фотоси с ярки и контрастни цветове.

За разлика от представения по-горе модел на HP, печатащата глава на Canon PIXMA G3411 е постоянна, тоест при първоначалното пускане на принтера няма да Ви се налага да монтирате печатащите глави, а единствено да налеете включените в комплекта мастила в резервоарите на устройството. Така, от разопаковането на принтера до първите отпечатани с него копия ще в делят само няколко минути.

Разбира се, подобно на повечето съвременни принтери, Canon PIXMA G3411 предоставя и възможност за печат през WIFI мрежа, тоест освен от компютъра или лаптопа, ще можете да печатате дори и от мобилния си телефон.

Epson L3160

Фирмата Epson от десетилетия се слави като производител на принтери с изключително високо качество, които често се ползват от професионални фотографи и дори от фирми, чиято основна дейност е свързана с цветен печат.

Epson са производители на редица висококачествени индустриални мастиленоструйни принтери и са пионери в немалко области от принтерните технологии. Те са и изобретили пиезоелектрическата технология за мастиленоструен печат, и единствено те имат правата да ползват тази технология в своето производство.

Друга характерна особеност на принтерите Epson е че те първи въведоха ползването на пигментни цветни мастила, и днес са една от малкото фирми, които ползват такива мастила в масовите си модели. Да припомним, че веднъж засъхнали върху листа, пигментните мастила формират неразтворими съединения, а това прави отпечатаните копия много по-трайни във времето и неподатливи на въздействието на влагата и UV лъчите.

Epson L3160
Epson L3160

Компактният многофункционален Epson L3160 EcoTank притежава всички важни преимущества, характерни за принтерите Epson. Освен че комуникира директно през WIFI мрежата Ви, което Ви позволява печат през мобилни устройства, той ползва високо ефективната и надеждна пиезоелектрическа технология на печат и ползва пигментни цветни мастила.

Според фирмата, включените в покупката мастила ще Ви стигнат за три години, с което ще можете да спестите до 90% от цената за мастило. Разбира се, това съвсем очевидно е чисто маркетингов трик, защото принтерът се зарежда с мастила, а не с години, и колко дълго ще печатате зависи единствено от количеството страници, които ще отпечатате. Все пак обаче, често дори и зад маркетинговите лозунги се крие зрънце истина. Този принтер наистина е особено ефективен.

Подобно на модела на Canon, този Epson също е с постоянни печатащи глави, тоест единствената Ви грижа за поддръжката му е просто периодично да доливате мастила в резервоарчетата.

Epson L3160 EcoTank разполага и с подобрена система за пълнене на резервоарите с мастило, проектирана не само да сведе до минимум риска от разливане, но и бутилките с мастило са снабдени с механизъм, който Ви гарантира че ще налеете точните мастила в правилните резервоари за съответния цвят. Макар да изглежда пресилено като предохранителна мярка, всъщност такива обърквания на цветните мастила се случват съвсем нерядко, така че по наше мнение подобна „екстра“ никак не е излишна.