Какво е LED принтер?

Какво представляват LED принтерите и добри ли са?

Какво е LED принтер?

Със сигурност вече отдавна знаете, че домашните и офис принтери се делят на мастиленоструйни и лазерни. Напоследък обаче вероятно сте чували и за LED принтери, и сте се питали „какво ли е пък това животно?“

Нека разсеем всякакви съмнения: LED принтерите не са някакъв „трети вид“ принтери, подобно на „третия пол“ ;-).  Тези принтери използват класическата технология на лазерните принтери, но … без да използват лазер. Тогава ще попитате – е как лазерни принтери, пък без лазер?

И това го има, и затова нека се впуснем в малко повече детайли.

Както знаем от страницата ни Как работи лазерният принтер, изображението, което ще бъде отпечатано, първо се „прожектира“ върху фототрансферния барабан на лазерната касета, след което върху фототрансферния барабан се нанася тонер, който полепва единствено по осветените места от барабана и така се стига до печата.

При конвенционалните лазерни принтери, това „прожектиране“ на изображението (т.нар. експониране) се изпълнява от сложна механична система от лазери и огледала, чийто лъч многократно „обхожда“ фототрансферния барабан и по този начин експонира местата, които трябва да бъдат отпечатани.

Ползваната технология при LED принтерите е почти същата, но сложната механична система от лазери и огледала е заместена от една дълга редица светодиоди. Оттам идва и името LED принтери, защото LED е съкращение от английски на Light Emitting Diode, или на български – светодиод.

По този начин сложната, тежка и лесно поддаваща се на повреди електронно-механична система от лазери и огледала (характерна за „конвенционалния“ лазерен принтер) е заместена от една съвсем простичка и неподвижна лента (наречена LED bar). Умно, нали?

Какви са преимуществата и недостатъците на LED принтерите?

Всъщност, LED принтерите имат най-вече преимущества.

Първо, те са доста по-леки и с по-просто устройство защото, както казахме, цялата електронно-механична система от лазери и огледала от „класическите“ лазерни принтери напълно липсва и е заменена от доста по-простите и неподвижни „барове“ (ленти) от светодиоди.

В черните LED принтери има само един такъв „LED bar“ (или светодиодна лента) с около 5000 светодиода, а при цветните принтери тези ленти са вече четири – по една за всеки цвят – Циан, Магента, Жълто и Черно, или CMYK.

Поради същата причина (по-просто устройство и по-малко движещи се части), те са по-надеждни, по-компактни и по-леки. Да не говорим, че обикновено са и по-евтини.

Отново по същата причина са и по-бързи, в сравнение с „класическите“ лазерни принтери.

Това е особено осезаемо при цветните лазерни принтери, при които листът трябва да преминава през четири съвсем отделни фази на лазерно експониране (за четирите цвята CMYK). При LED принтерите листът хартия просто минава през четирите разположени една до друга светодиодни ленти отведнъж, без да се налага листът да преминава през експониране в четири отделни тонер касети, както е при конвенционалния лазерен принтер. Затова и цветните LED принтери обикновено печатат със същата скорост, като „черно-белите“!

Що се отнася до недостатъците на LED принтерите, някои твърдят, че при тях изображенията не са толкова ясни и отчетливи, като при „класическите“ лазери, и намират причина в това, че разделителната способност на светодиодите трудно би могла да съперничи с тази на лазерния лъч. От друга страна обаче фактите сочат, че отпечатаното от LED принтер е трудно различимо от това на конвенционален лазерен принтер.

Технологията на LED принтерите е изобретена в края на осемдесетте години на ХХ век от фирмата OKI, но скоро след това много други световно известни производители, включително HP и Canon, започват да произвеждат някои свои модели по тази технология.

Днес повечето лазерни принтери на фирмата Brother, например, са изпълнени по тази технология. В някои случаи дори фирмите продават своите LED принтери като „лазерни“, премълчавайки, че в тях всъщност няма и следа от лазери.