Мастиленоструен принтер с евтини консумативи?

Как да изберем мастилен принтер с евтини консумативи?

Мастиленоструен принтер с евтини консумативи?

Изборът на принтер за домашна или офис употреба никога не е бил лесна задача. Съвсем естествено, всички производители и продавачи се надпреварват да хвалят стоката си, но далеч не всеки избор на принтер е добър, особено в по-дългосрочен план.

Разбира се, при избора на принтер, първата Ви работа ще е да решите дали по-доброто решение за Вас е лазерен или мастиленоструен принтер. Много информация по темата можете да видите в нашата статия „Какъв домашен принтер да си купя?„. За да бъдем кратки обаче, ще кажем че ако държите да имате възможност за цветен печат, поне засега мастиленоструйните принтери представляват най-атрактивното предложение като съотношение между цена и функционалност. За съжаление, лазерните цветни устройства, поне засега, задържат доста по-високи цени както като първоначална инвестиция, така и като последваща поддръжка с консумативи.

Какво е важно да знаем при избор на принтер?

Една от най-характерните особености в целия пазар за принтери е, че в повечето случаи производителите разчитат много повече на приходите си от продажба на консумативи, отколкото от продажбата на самите принтери. Понякога дори можете да си купите принтер на цена, която е сравнима или дори по-ниска от цената само на консумативите в него! Вероятно ще Ви се стори странно, но в някои случаи нещата стоят точно така.

Затова, когато избирате принтер, изключително важно е внимателно да проверите цените на консумативите (мастилни касети или мастила), с които неизбежно ще трябва да снабдявате Вашия принтер.

За щастие, със скорошното почти масово въвеждане на нови модели мастиленоструйни принтери с така наречената „система за непрекъснато подаване на мастило“ (CISS или Continuous Ink Supply System), нещата с цените на консумативите малко се успокоиха, но все още се продават принтери с които, ако не внимавате, може да си създадете сериозен проблем с консумативите.

Понякога, избирайки най-евтиния възможен принтер, Вие всъщност се обричате да платите тази цена неколкократно, купувайки  впоследствие консумативи за току-що закупения евтин принтер.

Принтери с интегрирани, еднократни мастилни касети

Всъщност, доскоро почти всички мастиленоструйни принтери работеха с такива касети.

Този тип касети представляват печатаща глава и резервоар с мастило, интегрирани заедно в един корпус. Различните модели такива касети съдържат различно количество мастило, но като правило мастилото в този тип касети рядко надвишава десетина милилитра. В зависимост от разделителната способност на принтера, това означава приблизително около 200-250 страници с 5% покритие, или на практика не повече от стотина страници с що-годе нормална плътност на печата.

Още по-сложно е положението с цветните касети при този тип принтери. При тях трите основни цвята (Циан, Жълто и Магента) също са интегрирани в един корпус, което значи, че касетата ще престане да печата нормално със свършването на мастилото в който и да било от трите цвята. Казано с други думи, ако например жълтото мастило в една такава цветна касета е свършило, тя вече престава да печата нормални цветове, независимо че в другите два цвята в касетата все още има мастило.

Друга характерна особеност на еднократните мастилни касети е че, както говори и името им, те са за еднократна употреба. Вярно е, че повечето от тях могат да се зареждат при определени условия, но дори и когато се зареждат, тези касети не могат да издържат повече от два до три цикъла на зареждане.

Касети за мастиленоструен принтер HP-305
Типични еднократни касети тип HP-305 за мастиленоструен принтер

Тук, съвсем естествено, се натъкваме на мастиленоструйните принтери от най-нисък ценови клас. Както ще видите, не само с принтер, но и с цяло интегрирано устройство (тоест принтер, скенер и копир) можете да се сдобиете на цена доста под 100 лева.

Така например мултифункционално мастиленоструйно цветно устройство HP Deskjet 2320, включващо принтер, скенер и копир, можете да се сдобиете за цена от само 75 лева, при това в комплекта ще получите и комплект черна и цветна касета. Ето и един пример:


HP Deskjet 2320

Мултифункционално мастиленоструйно цветно устройство HP Deskjet 2320
Мултифункционално мастиленоструйно цветно устройство HP Deskjet 2320, работещо с еднократни мастилни касети

Цена в момента на публикацията: 74.99 лв.


За съжаление, тук идва и лошата новина. Касетите, които вероятно ще се наложи да си купите за този принтер, след като оригиналните му касети свършат, ще ви струват общо 85.65 лева! Вероятно ще се изненадате, че за да смените консуматива на принтер, за който сте платили 75 лева, ще трябва да се бръкнете в джоба за близо 86 лева! Но нали помните, какво Ви казахме по-горе? Понякога производителите Ви продават евтин принтер (често дори под себестойността) с единствената цел да си възстановят парите от продажбата на консумативи.

В конкретния случай, можете да си купите (в момента на писането на тази публикация) черната касета HP-305XL на цена от 46.66 и цветна касета HP 305XL Tri-color за 38.99 лв .

Принтери с постоянна глава и сменяеми мастилници

Тези принтери са от междинен вид и след появата на принтерите със системи за непрекъснато подаване на мастило, постепенно изчезнаха от пазара. Затова и няма да се спираме особено подробно на тях, а само ще ги опишем накратко.

С цел все пак да се повиши поне малко капацитетът на печатащите глави, мастилата в тези принтери бяха изнесени в отделни касетки – резервоарчета, а печатащата глава беше постоянна в принтера, и не се сменяше. При свършване на мастилото в която и да било от тези касети – резервоарчета за мастило, тя можеше лесно да се смени с пълна и по този начин при свършване само на едното мастило не се налагаше смяна на цялата глава, както става при принтерите с еднократни касети.

Тези принтери бяха от средния ценови клас, и бързо, но относително за кратко превзеха пазара, като модели от този тип започнаха да произвеждат практически всички големи производители: Преди всичко Canon и Epson, но по-късно също Hewlett Packard и Brother.

Индикаторите за ниво на мастилата
Блокът с мастилни резервоарчета на принтер Canon. Постоянната печатаща глава стои точно под тях и не се сменя.

След появата на следващия тип принтери – тези със система за непрекъснато подаване на мастилата (CISS) – принтерите със сменяеми мастилници бързо изчезнаха от пазара, просто защото новият тип принтери съществено ги превъзхождаше като цена на консумативите и удобство при ползване. Нека разкажем повече за принтерите със системи за непрекъснато подаване на мастило (CISS).

Принтери с непрекъснато подаване на мастилата (CISS)

След десетилетна неравна борба със своите клиенти за да защитят консумативите си от презареждане, производителите на принтери най-накрая се предадоха.

Нека припомним, че тази борба продължи повече от 20 години, през които производителите на принтери измисляха всевъзможни методи за да попречат на своите клиенти да презареждат мастилните си касети. В този „арсенал“ бяха например електронни чипове, монтирани на касетите, които блокираха принтера щом първоначалното количество мастило свърши. Друг метод бяха вградени с принтера електронни броячи, които отново блокираха принтера щом установяха, че използваната касета е пебатила повече, отколкото ѝ се „полага“.

Всички тези методи бяха благовидно маскирани зад „грижа за клиента“, но истинската цел на производителите беше ясна – да запазят възможността си да печелят най-вече от продажбата на консумативи.

Междувременно обаче на пазара се появиха „приставки“, които решаваха този проблем. Редица малки фирми (предимно от Китай) започнаха да произвеждат системи от външни резервоари и тръбички, които можеха да се „присадят“ на принтерите, и по този начин печатащите глави на мастиленоструйните принтери получаваха непрекъснат поток от мастило. Други фирми пък започнаха да произвеждат малки електронни устройства – рисетъри (resetters), с които можеше да се препрограмират защитните чипове на мастилните касети.

Така, на практика всички „защитни механизми“ на производителите на принтери против презареждането им бяха „пробити“.

Външна система за непрекъснато подаване на мастило за принтер Epson
Външна система за непрекъснато подаване на мастило за принтер Epson

Най-накрая, виждайки че нямат шанс да победят в неравната борба с презареждането, производителите на принтери решиха самите те да започнат да произвеждат собствените си модели с такива системи, които лесно да могат да се зареждат като мастилата просто се наливат в специални резервоарчета, вградени в принтера.

По този начин се „родиха“ много от съвременните мастиленоструйни принтери, които в момента е едни от най-разпространените – принтерите със система за непрекъснато подаване на мастилата, или CISS (Continuous Ink Supply System).

При тези мастиленоструйни принтери, както казахме, проблемът с високата цена на консумативите е решен по съвсем елегантен начин: мастилата просто се наливат в предназначени за това резервоарчета в принтера, а консумативите представляват обикновени шишенца с оригинални мастила, които се продават в магазина, при това на съвсем разумни цени. Нивото на мастилото в тези резервоарчета се следи визуално (те са прозрачни и се виждат отвън), и единствената Ви грижа е просто да не позволявате това ниво да падне под определен праг.

Както може да се очаква, цените на този тип принтери са по-високи и те вече спадат към средния до висок ценови клас. Това обаче не им пречи да се продават доста добре, просто защото поддръжката им с консумативи е несравнимо по-евтина, и по-високата първоначална цена в крайна сметка винаги се компенсира от евтините консумативи впоследствие.

Другата положителна страна на принтерите със система за непрекъснато подаване на мастилата е, че количествата мастила, които побират резервоарите им с мастило при едно зареждане, е доста голямо, вследствие на което зареждането им се налага много по-рядко.

Така например, количеството черно мастило, с което се зареждат повечето принтери от този тип е от порядъка на 100 до 130 милилитра. За сравнение, нека припомним, че повечето от касетите за еднократна употреба, за които писахме по-горе, събират между 5 и 10 милилитра мастило.
Ето няколко модела мултифункционални устройства от този тип, които си заслужава да разгледате:


Canon PIXMA G3420

Мултифункционално мастиленоструйно цветно устройство Canon PIXMA G3420
Мултифункционално мастиленоструйно цветно устройство Canon PIXMA G3420

Цена в момента на публикацията: 358.99 лв.


HP Smart Tank 515

Мултифункционално мастиленоструйно цветно устройство HP Smart Tank 515
Мултифункционално мастиленоструйно цветно устройство HP Smart Tank 515

Цена в момента на публикацията: 349.99 лв.


Epson L3160

Мултифункционално мастиленоструйно цветно устройство Epson L3160
Мултифункционално мастиленоструйно цветно устройство Epson L3160

Цена в момента на публикацията: 466.80 лв.


Желаем на всички Ви успешен избор на мастиленоструен принтер за дома или офиса, безпроблемен печат и все по-евтини консумативи.