5 съвета за Вашия мастиленоструен принтер

Какво да правите и какво да избягвате при мастилните принтери?

Съвети за мастиленоструйни принтери

Въздухът е най-големия враг на мастиленоструйния принтер. Най-много нерви и пари собствениците на принтери са изхабили от засъхнали печатащи глави и попаднал въздух във фините им канали.

Ето 5 простички съвета, които ще ви спестят много пари, нерви и загубено време:

1. Ползвайте принтера си!

Гледайте на печатането като на здравословен фитнес за вашия принтер, а не като на досаден разход на консумативи. Това безусловно и с голяма преднина е Съвет №1!

Запомнете: „Безработният“ мастиленоструен принтер струва по-скъпо от този, който се ползва интензивно!

Недостатъчното ползване на принтера е най-краткият път към засъхването на главата му.

Засъхването на главата пък е най-краткият път към повреждането й, и купуването на нова. Това във всички случаи ще ви излезе по-скъпо, отколкото ако ползвате принтера си редовно и го зареждате навреме.

Не се поддавайте на изкушението да „пазите“ своя принтер, държейки го без работа. За мастиленоструйния принтер стоенето без работа е равносилно на
смърт!

2. Никога не си позволявайте да печатате „до последна капка“.

Това е особено важно за мастиленоструйните принтери. Ето малко подробности:

Повечето принтери (HP, Canon, Lexmark, Xerox и др.) използват т.нар. технология термично-струен печат (известна като bubble-jet).

При тази технология миниатюрни нагреватели във всяка дюза на главата мигновено нагряват попадналото там мастило. Част от него се изпарява и разширява, „изстрелвайки“ по този начин капка мастило през отвора на
дюзата.

Мастилото тук играе двояка роля – освен че попада на хартията и по този начин се получава печат, то също и охлажда нагревателя. Ако в дюзата няма мастило, миниатюрният нагревател скоро прегрява и накрая изгаря. Дори и да не се стигне до изгаряне, при прегряване електрическо съпротивление на нагревателите се променя, което води до силно влошен печат. Така, печатащата ви глава вече ще е необратимо повредена.

Запомнете: Зареждайте касетите си малко преди мастилото в тях съвсем да свърши!

Бъдете особено внимателни с касети, чието мастило е свършило докрай! Поради пълната липса на мастило в резервоара, което да поддържа влажност, главата на касетата бързо засъхва както отвън, така и отвътре. Касета, засъхнала по този начин, става негодна за зареждане! Давайте касетите си за зареждане още преди мастилото в тях да е свършило докрай!

Ако все пак ви се наложи дълго време да не ползвате принтера си, поставете под капака, в близост до главата парче сгъната силно навлажнена хартия. (Гледайте все пак от нея да не капе вода) Това ще поддържа по-висока влажност до главата и ще забави засъхването й. Покрийте принтера с плътен найлонов плик. Това
също ще забави съхненето.

Внимание! Не забравяйте да махнете хартията преди отново да започнете да печатате!

При още по-дълга „безработица“ на вашия принтер, и ако той е със сменяема глава (като повечето модели на HP, Canon или Lexmark), извадете касетата от принтера и я поставете в херметичен найлонов плик, като преди това сложите в плика парче влажна хартия (такива пликчета ние даваме при всяко зареждане). Съхранявайте касетата във вертикално положение и на хладно място. При възстановяване на работата, пуснете няколко цикъла на програмата за почистване на дюзите (виж по-долу).

Ако обаче принтерът ви е с постоянна глава (принтерите Epson, някои модели Canon и Xerox) прилагането на горния съвет е абсолютно противопоказно! Не оставяйте този вид принтери със свалена мастилница за продължително време (виж съвет №7).

3. Пускайте редовно програмата за почистване на дюзите (Nozzle Clean, Clean Print Head и др).

Повярвайте, с това ще изхабите малко мастило, но ще си спестите много нерви.

Ако принтерът ви е с постоянна печатаща глава (например Epson или някои модели на Brother, Canon и Xerox), никога не го оставяйте със свалена мастилница за повече от няколко минути. Ако направите това, мастилото в колекторите ще засъхне, а почистването му оттам е изключително трудно, дълго, а някога и невъзможно. Ако принтерът ви е от този тип, винаги имайте поне две мастилници, едната от които да стои на принтера, за да можете да занесете другата за презареждане.

Ако все пак печатащата глава на принтера ви е засъхнала, опитайте следното (важи само за принтери със сменяеми глави):

  • Потопете главата (само главата!) в 2-3 капки разтвор от 50% затоплена дестилирана вода и 50% чист спирт (Спирт! Не ракия, одеколон или дезодорант!).
  • Оставете я да стои така няколко минути и попийте с мека салфетка.

4. Не ползвайте повторно оригиналните предпазни лепенки.

Това е особено валидно за цветните глави при мастилните принтери, но вреди също и на черните!

Веднъж навлажнена от мастилото, главата вече не позволява лепенката на прилепне плътно и да запуши дюзите.
По този начин под дюзите се образува торбичка, която бързо се изпълва с мастило. Ако главата е цветна, в тази торбичка попадат мастила от всички цветове и така те лесно се смесват.

Ако например само микроскопично количество циан (синьо) попадне в жълтото, ще се получи „заразяване“ на главата и тя вече ще печата само в зеленикави тонове.

5. Не залепвайте и други лепенки по главите.

Много хора за да предпазят главите от засъхване лепят по тях тиксо, изолирбанд и други лепенки. Това е изключително вредно!

По тези лепенки има (познайте какво…) лепило! То попада в дюзите и просто ги запушва. По-добре е дюзите ви да са засъхнали, отколкото пълни с лепило, нали?

Желаем ви успех и безпроблемно печатане!