Мастиленоструйните принтери на Epson

Какво отличава мастиленоструйните принтери Epson?

Мастиленоструйни принтери Epson

Фирмата Epson от много години вече е извоювала безспорно водещо място при мастиленоструйните принтери. Вече няколко десетилетия мастилните принтери на тази фирма са известни като „Мерцедесите“ на мастиленоструйните принтери, и това никак не е случайно.

Какво отличава принтерите Epson?

Противно на разпространеното схващане, че Epson е американска фирма, всъщност корените на фирмата са в Япония, а цялото име на японската фирма-майка е Seiko Epson Corporation. Фирмата започва производството на принтери още в далечната 1968, тоест цели десетилетия преди появата на първите персонални компютри.

Тогава този принтер представлява технологична революция и всъщност дава името на фирмата, защото принтерът се кръстен EP, което е съкращение от Electronic Printer, откъдето идва и EPSON.

За да не изпадаме в исторически детайли, тук само ще кажем че оттогава компанията Epson става автор на редица наистина революционни нововъведения в технологиите за печат. Така например Epson имат своя собствена технология за мастиленоструен печат, която е различна от прилаганата в другите водещи компании в бранша – HP и Canon.

За разлика от патентованата от Canon технология за мастилен печат, наречена „Bubble Jet“, при която миниатюрни нагреватели мигновено нагряват и буквално изпаряват мастилото в печатащите глави, при принтерите Epson почти същият ефект се получава без нагряване, а посредством пиезо-елементи, които „изстрелват“ мастилото през дюзите. Можете да прочетете всички подробности за тези две технологии в статията ни „Как работи мастиленоструйният принтер„. Към тази технология компанията Epson се придържа и до наши дни.

Epson имат и още едно голямо достижение в своята история, което отличава повечето техни принтери и до наши дни. Това е използването на пигментни мастила при цветния печат. Както е известно, мастилата за принтери биват два вида – пигментни и багрилни. Докато багрилните мастила представляват химически разтвори на цветни багрила, пигментните представляват емулсии (суспензии) на твърди цветни частици в течна среда.

Характерна особеност на пигментните мастила е, че за разлика от багрилните, след изсъхването си те образуват неразтворими съединения. Като резултат, отпечатъкът при използването на пигментни мастила е много по-траен и отпечатаното не се поддава на „размазване“, в случай че листът бъде намокрен.

Пигментните мастила обаче имат и недостатък, свързан именно с тяхната същност – образуването на неразтворими съединения след изсъхване. Поради нагряването на мастилата при технологията „Bubble Jet“, мастилото имаше тенденция да засъхва още в самата глава, създавайки с това сериозни проблеми. Затова и фирмите, прилагащи тази технология (основно Canon и Hewlett Packard) използваха пигментни мастила единствено при черните глави, докато цветните печатащи глави оставаха „резервирани“ само за багрилните мастила.

Фирмата Epson беше първата, която се „престраши“ да използва пигментни мастила и за цветните глави, като в основата на това стоеше фактът, че при печатащите глави на Epson не се използва нагряване, а физическо „изстрелване“ на мастилото от печатащата глава.

Затова от много време, а и до днес, повечето от мастиленоструйните принтери на Epson са единствените, които могат да печатат цветни изображения с висока трайност, които са неподатливи както на овлажняване, така и на излагане на UV лъчи.

Разбира се, всяко преимущество идва със своята цена, и принтерите Epson не правят изключение. В миналото, обикновено принтерите Epson бяха по-скъпи от техните преки конкуренти, а поддръжката им с консумативи можеше да излезе буквално разоряващо. Причина за това беше фактът, че фирмата се беше „погрижила“ мастилните ѝ касети да се презареждат особено трудно, което караше собствениците на принтери Epson да купуват винаги само от скъпите оригинални консумативи.

За щастие обаче, тези времена отминаха. Повечето днешни принтери вече ползват системи за непрекъснато подаване на мастилото, при които мастилата просто се „наливат“ в предвидени за това резервоари. Това направи самото презареждане достъпно за самите потребители, а количеството мастило в тези резервоари позволи принтерите да работят без презареждане в продължение на години.

Както ще видите по-долу, някои принтери на Epson се рекламират че могат да печатат без презареждане цели три години! Е, разбира се, този срок зависи от това как и колко печатате, но дори и годините да не са точно три, такъв капацитет на печат все пак е впечатляващ.

Няколко примера за мастиленоструйни принтери Epson

Тук ще Ви дадем няколко примера за мастиленоструйни принтери Epson от различни ценови категории. Общото между тях е, че всички те са произведени от фирмата с най-сериозни традиции в производството на висококачествени мастиленоструйни принтери, и сдобивайки се мастилен принтер Epson, Вие наистина се сдобивате с „Мерцедес“ от света на мастиленоструйните принтери.

Мастиленоструйно цветно устройство Epson EcoTank L1110

Това е сравнително най-евтиният мастиленоструен принтер Epson, който обаче все пак притежава най-важните от преимуществата на принтерите Epson.

Epson EcoTank L1110
Epson EcoTank L1110

За съжаление, той не ползва пигментни, а багрилни мастила, но ако обикновено не печатате снимки, които очаквате да останат непроменени с години, този принтер би бил едно прекрасно решение за Вас. Ако търсите достъпно решение за печат с включено в самата покупка мастило за до 3 години, модел L1110 може наистина да Ви свърши добра работа. Поне това е, което твърдят от Epson.

Резервоарите за мастило на този принтер са с ултрависок капацитет и по твърдение на Epson, то се равнява на съдържанието на 82 от „стария“ тип мастилни касети, което би трябвало да Ви стигне за около три години.

Печатната глава, както при всички Epson, е пиезоелектрична тип Epson Micro Piezo™, притежаваща 180 дюзи черно и по 59 дюзи за всеки от трите цвята. Минималният размер на капката 3 пиколитра багрилно мастило, при резолюция на печат 5760 x 1440 DPI (точки на инч).

Скоростта на печат е 33 страници в минута при черно-бял печат, и 15 Страници в минута при цветен печат върху стандартна хартия. 69 секунди отнема отпечатването на снимка с размери 10 x 15 cm върху фотохартия Epson Premium Glossy Photo Paper.

Принтерът работи по стандартната четирицветна схема CMYK – Cyan (синьо), Yellow (жълто), Magenta (червено) и Black (черно).

По спецификация от Epson, с включените в покупката консумативи (мастила) ще можете да отпечатате 8100 стандартни страници черно и 6500 стандартни страници в цвят.

Нека сега се обърнем към „по-големите батковци“ от палитрата мастиленоструйни принтери Epson.

Мултифункционално устройство Epson WorkForce Pro WF-C4810DTWF

Тук вече си имаме работа с една наистина доста сериозна универсална машина, с възможност за двустранен печат, сканиране, копиране и изпращане на факс, както и работа в кабелна и WIFI мрежа, директен печат от мобилно устройство и какво ли още не?

Epson WorkForce Pro WF-C4810DTWF
Epson WorkForce Pro WF-C4810DTWF

Epson WorkForce Pro WF-C4810DTWF вече е един пълнокръвен и типичен Epson, работещ изцяло с пигментни мастила, при това произведени по патентованата технология DURABrite™ Ultra, осигуряваща още по-високи контраст и устойчивост на влага и UV лъчи в сравнение със стандартните пигментни мастила.

Печатащата глава е още по-прецизна, изработена по технология PrecisionCore™, използваща 800 пиезоелектрични дюзи за черно и с по 256 дюзи за всеки цвят.

Скоростта при едностранен печат е 36 страници/мин. за черно и 22 страници/мин. при цветен печат върху стандартна хартия (plain paper). При двустранен печат, скоростта вече е респективно 25 страници/мин. черно и 12 Страници/мин. в цвят.

Управлението на машината става през тъч-скрийн цветен дисплей с диагонал 10.9 см.

Връзката с устройството може да става чрез високоскоростна USB връзка, през безжична LAN мрежа, както и през кабелна Ethernet мрежа или Cloud printing services
по протоколи TCP/IPv4, TCP/IPv6.

И този принтер работи със стандартната четирицветна схема за мастила CMYK – Cyan (синьо), Yellow (жълто), Magenta (червено) и Black (черно), но както казахме, този път вече мастилата са изцяло пигментни.

Нека накрая уточним, че представените тук модели са съвсем примерни и е възможно в момента на Вашето посещение да не се предлагат вече или да не са налични. Затова, не пропускайте да прегледате всички предлагани в момента в Emag мастиленоструйни принтери Epson. Убедени сме, че там ще намерите подходящото за Вашите нужди решение.