Как да съхраняваме мастилните касети?

Какво да правим, ако не ползваме мастилния принтер редовно?

Как да съхраняване мастилните касети?

В практиката си много често се натъкваме на случаи, в които хората повреждат (често непоправимо) своите касети единствено поради лошо съхранение.

Важно е още преди да сме разгледали темата, за подчертаем че най-добрият начин да „съхранявате“ Вашите мастилни касети е да не се налага да ги съхранявате, или с други думи – да ползвате мастиленоструйния си принтер редовно.

Причината е проста: както много пъти сме споменавали в този сайт, една от най-важните особености на мастилата за принтери е тази, че те са специално формулирани да съхнат бързо. Затова и всички съвети, които ще прочетете в тази страница, единствено донякъде ще забавят съхненето на мастилото в касетите Ви, но няма да го спрат.

Затова и най-добрият начин да съхранявате мастилните си касети е просто да ги ползвате.

С риск да повторим някои от съветите дадени в другите страници, ще споделим с Вас някои от основните правила за съхранение на печатащите глави за мастиленоструйни принтери.

Тези съвети важат за всички видове касети с интегрирана глава, каквито са повечето модели на Hewlett Packard, Lexmark, и някои модели на Xerox и Canon.

1. Преди всичко, никога не залепвайте главите с каквито и да е лепенки или стикери (дори и фабричните)! Това особено важи за цветните касети, но е вредно и за черните.

Веднъж овлажнена от мастилото, печатащата глава не позволява на фабричната лепенка да залепне плътно, в резултат на което под главата се образува торбичка, където се събира мастило.

При цветната глава, това е сигурен начин да се получи смесване на цветовете, а почистването на касета, която е смесила цветовете по този начин е изключително трудно. Вследствие на такова смесване на цветове, главата никога вече няма да печати реални цветове, дори и да е заредена с най-качественото мастило!

Неслучайно такова смесване на цветовете в главата се нарича „заразяване“ на главата (на английски – print head contamination). Дори и миниатюрно количество например циан да попадне в жълтото, жълтата секция от главата започва „завинаги“ да печата зеленикави тонове, независимо с какво е заредена.

2. Положението, в което съхранявате главите не е без значение. Съхранявайте ги винаги вертикално – в положението, в което те стоят в принтера.

Мастилото съвсем естествено се стича надолу и така предпазва главата от силно засъхване. Обратно, ако касетата е поставена обърната или полегнала, въздухът лесно попада в печатащата глава и от вътрешната страна, като по този начин тя засъхва както отвън, така и отвътре.

Отпушването на такава глава е много трудно, а понякога и невъзможно. Това особено силно важи за черни касети, ползващи пигментно мастило.

3. Ако се налага по-дълго съхранение на касетите без да се ползват, сложете ги в малко полиетиленово пликче с пластмасов цип (zip-lock). Такива пликчета се продават в магазините за опаковки, а и ние винаги даваме заредените от нас касети в такива пликчета.

Ако касетата е цветна, поставете я така, че печатащата глава да не допира до найлона на пликчето (допирът на главата в пликчето може да доведе до смесване на
цветовете).

Така или иначе, нека отново кажем: най-сигурният начин да съхраните Вашата касета в добра форма е тя да е в принтера и принтерът да се ползва редовно.

Всякакви мерки могат единствено да забавят съхненето, но няма да го спрат.