10 съвета за вашия мастиленоструен принтер

Въздухът е най-големия враг на мастиленоструйния принтер. Най-много нерви и пари собствениците на принтери са изхабили от засъхнали печатащи глави и попаднал въздух във фините им канали.

Ето 10 съвета, които ще ви спестят много проблеми:

 1. Ползвайте принтера си! Гледайте на печатането като на здравословен фитнес за вашия принтер, а не като на досаден разход на консумативи. Това безусловно и с голяма преднина е Съвет №1!

  Запомнете: "Безработният" мастиленоструен принтер струва по-скъпо от този, който се ползва интензивно!

  Недостатъчното ползване на принтера е най-краткият път към засъхването на главата му. Засъхването на главата пък е най-краткият път към повреждането й, и купуването на нова. Това във всички случаи ще ви излезе по-скъпо, отколкото ако ползвате принтера си редовно и го зареждате навреме.

  Не се поддавайте на изкушението да "пазите" своя принтер, държейки го без работа. За мастиленоструйния принтер стоенето без работа е равносилно на смърт!

 2. Никога не си позволявайте да печатате "до последна капка".

  Ето малко подробности:

  Повечето принтери (HP, Canon, Lexmark, Xerox и др.) използват т.нар. технология термично-струен печат (известна като bubble-jet). При тази технология миниатюрни нагреватели във всяка дюза на главата мигновено нагряват попадналото там мастило. Част от него се изпарява и разширява, "изстрелвайки" по този начин капка мастило през отвора на дюзата.

  Мастилото тук играе двояка роля - освен че попада на хартията и по този начин се получава печат, то също и охлажда нагревателя. Ако в дюзата няма мастило, миниатюрният нагревател скоро прегрява и накрая изгаря. Дори и да не се стигне до изгаряне, при прегряване електрическо съпротивление на нагревателите се променя, което води до силно влошен печат. Така, печатащата ви глава вече ще е необратимо повредена.
  Още подробности за това как работи вашия принтер, можете да видите тук.

  Запомнете: Зареждайте касетите си малко преди мастилото в тях съвсем да свърши!

  Бъдете особено внимателни с касети, чието мастило е свършило докрай! Поради пълната липса на мастило в резервоара, което да поддържа влажност, главата на касетата бързо засъхва както отвън, така и отвътре. Касета, засъхнала по този начин, става негодна за зареждане! Давайте касетите си за зареждане още преди мастилото в тях да е свършило докрай!

 3. Ако все пак ви се наложи дълго време да не ползвате принтера си, поставете под капака, в близост до главата парче сгъната силно навлажнена хартия. (Гледайте все пак от нея да не капе вода) Това ще поддържа по-висока влажност до главата и ще забави засъхването й. Покрийте принтера с плътен найлонов плик. Това също ще забави съхненето.

  Внимание! Не забравяйте да махнете хартията преди отново да започнете да печатате!

 4. При още по-дълга "безработица" на вашия принтер, и ако той е със сменяема глава (като повечето модели на HP, Canon или Lexmark), извадете касетата от принтера и я поставете в херметичен найлонов плик, като преди това сложите в плика парче влажна хартия (такива пликчета ние даваме при всяко зареждане). Съхранявайте касетата във вертикално положение и на хладно място. При възстановяване на работата, пуснете няколко цикъла на програмата за почистване на дюзите (виж по-долу).

 5. Ако обаче принтерът ви е с постоянна глава (принтерите Epson, някои модели Canon и Xerox) прилагането на горния съвет е абсолютно противопоказно! Не оставяйте този вид принтери със свалена мастилница за продължително време (виж съвет №7).

 6. Пускайте програмата за почистване на дюзите (Nozzle Clean, Clean Print Head и др) поне веднъж в седмицата. С това ще изхабите малко мастило, но ще си спестите много нерви.

 7. Ако принтерът ви е с постоянна печатаща глава (например Epson или някои модели на Brother, Canon и Xerox), никога не го оставяйте със свалена мастилница за повече от няколко минути. Ако направите това, мастилото в колекторите ще засъхне, а почистването му оттам е изключително трудно, дълго, а някога и невъзможно. Ако принтерът ви е от този тип, винаги имайте поне две мастилници, едната от които да стои на принтера, за да можете да занесете другата за презареждане.

 8. Ако все пак печатащата глава на принтера ви е засъхнала, опитайте следното (важи само за принтери със сменяеми глави):
  Потопете главата (само главата!) в 2-3 капки разтвор от 50% затоплена дестилирана вода и 50% чист спирт (Спирт! Не ракия, одеколон или дезодорант!). Оставете я да стои така няколко минути и попийте с мека салфетка.

 9. Не ползвайте повторно оригиналните предпазни лепенки.
  Това е особено валидно за цветните глави! Веднъж навлажнена от мастилото, главата вече не позволява лепенката на прилепне плътно и да запуши дюзите. По този начин под дюзите се образува торбичка, която бързо се изпълва с мастило. Ако главата е цветна, в тази торбичка попадат мастила от всички цветове и така те лесно се смесват.

  Ако например само микроскопично количество циан (синьо) попадне в жълтото, ще се получи "заразяване" на главата и тя вече ще печата само в зеленикави тонове.

 10. Не залепвайте и други лепенки по главите.
  Много хора за да предпазят главите от засъхване лепят по тях тиксо, изолирбанд и други лепенки. Това е вредно! По лепенките има (познайте какво...) лепило! То попада в дюзите и просто ги запушва. По-добре е дюзите ви да са засъхнали, отколкото пълни с лепило, нали?

  Желаем ви успех и безпроблемно печатане!

Изграждане и поддръжка на уеб сайтове