Какъв принтер да си купя за вкъщи?

Въпросът, с който клиентите най-често идват при нас е: "Искаме да си купим най-евтиния и най-качествен принтер, с възможно най-евтините консумативи. Кажете ни какъв принтер да си купим?".

Отговорът на такъв въпрос може да бъде само един: Ако такъв принтер съществуваше, всички щяха на произвеждат само него и нямаше да има десетки фирми, произвеждащи стотици модели принтери.

Всеки модел принтер има своите преимущества и недостатъци. Най-добрият принтер за вас е този, който е най-добре пригоден за вашите нужди. С други думи - ако печатате по 3000 страници месечно предимно черно, за вас ще е нужен един тип принтер, а ако печатате 50 - 100 страници месечно и искате да си изпечатате някоя-друга цветна снимка, за вас ще е нужен съвсем друг принтер.

Лазерен или мастиленоструен принтер?

Първото решение което трябва да вземете, е дали да си купите лазерен или мастиленоструен принтер. По този въпрос има доста легенди и заблуди, поради което си струва да се спрем на него по-подробно.

Широко разпространено е схващането, че лазерният принтер е по-скъп като първоначална цена, но печатането с него излиза по-евтино. Обратно, мастиленоструйният принтер е първоначално много евтин, но след това консумативите му могат да ви разорят.

Горните твърдения не са съвсем неверни, но не са и 100% верни! Вярно е, че лазерните принтери са съществено по-скъпи, но напоследък у нас има доста фирми, които предлагат рециклирани лазерни принтери втора ръка, които са на цени съвместими с мастиленоструйните принтери.

Напоследък и много фирми започнаха да произвеждат евтини лазерни принтери от нисък клас, които са само малко по-скъпи от мастиленоструйните.

От друга страна, при подходящ избор на мастиленоструен принтер, който може надеждно да се зарежда, копието изпечатано на мастиленоструен принтер може дори да излезе по-евтино от това при лазерния. Освен това, купувайки мастиленоструен принтер, вие имате едно съществено преимущество: цветен печат на ниска цена.

Нека припомним, че засега цветните лазерни принтери държат доста високи цени и закупуването им е оправдано по-скоро за фирми, чиято дейност е свързана с цветен печат (напр. рекламни агенции) или за фирми, за които парите не са проблем (има ли изобщо такива?).

Ето защо, мастиленоструйният принтер е сериозна конкуренция на лазерния и пренебрегването му би било грешка.

Мастиленоструйният принтер обаче има и свои недостатъци: някои от тях печатат осезаемо по-бавно от лазерните, а освен това главите им имат "навика" да засъхват ако не ги ползвате дълго време. Това често създава проблеми на собствениците им.

Затова, нека обобщим:

  Лазерен принтер би бил по-добър избор за вас, ако:
 • Печатате много (над 2000 страници на месец)
 • Нямате нужда от цветен печат
 • Скоростта на печат е от значение за работата ви

  Мастиленоструен принтер би бил по-добър избор за вас, ако:
 • Печатате относително малко (под 500 страници на месец)
 • Нуждаете се от цветен печат
 • За вас скоростта на печат няма значение
 • Не си позволявате да не ползвате принтера със седмици или месеци

Обърнете внимание на последното изискване! За разлика от лазерните принтери, където фиксирането на изображението става чрез "изпичане" на отпечатъка, при мастиленоструйните принтери фиксирането става чрез обикновено изсъхване на мастилото върху листа. С цел да се постигне качествен печат, тези принтери се зареждат със специални бързо съхнещи мастила. Тези мастила обаче имат свойството да засъхват и на самата печатаща глава.

Добрата новина тук е, че недостатъкът със засъхването може лесно да се компенсира: достатъчно е да не забравяте да пускате по една тестова страница седмично, дори и да нямате друга работа с принтера. Така мастилата ще се "раздвижат" в печатащите глави и няма да засъхват. Вижте страницата с нашите съвети за мастиленоструйния принтер за повече информация по въпроса.

Вторият важен елемент, който трябва да имате предвид при избора си, е възможността за зареждане на консумативите му.

Може ли да се зарежда?

Няма две мнения: дали ще плащате по 2 или по 8 стотинки за изпечатана страница е от значение. Дори и най-богатите фирми по света вече правят икономии и зареждат консумативите си, а някои от тях спестяват по над 5 000 долара месечно ($60 000 годишно!) само от ползването на заредени на консумативи!

Ето защо, важно е преди да направите своя окончателен избор да се убедите, че принтерът който сте си харесали може да се зарежда.

Въпросът с чиповете

Преди десетина години някои от основните производители на принтери решиха да "заключат" своите консумативи, като им монтираха електронни чипове. Така снабдените с чипове мастилници и касети не позволяваха да бъдат зареждани. Естествено, производителите благовидно оправдаха решението си със "защита на своите клиенти от ползването на неоригинални продукти, които биха застрашили принтерите им". Водачи в тази кампания бяха Epson, Lexmark и до някаква степен - Hewlett Packard и Canon.

Ефектът от тази кампания беше напълно предвидим - продажбите на Epson паднаха до невиждани дотогава нива, а моделите на Lexmark и HP, снабдени с чипове събираха прах по рафтовете.

Реакцията на пазара също беше недвусмислена: веднага се намериха фирми, които създадоха програматори за чиповете или просто започнаха да произвеждат и да продават евтини чипове.

Фирми като Epson и Lexmark обаче не се отказват лесно. Lexmark заведоха шумно дело срещу фирмата Static Control, произвеждаща smartek™ чипове за тонер-касетите за Lexmark, а Epson се опитаха да въведат клауза, отменяща гаранцията ако се ползват неоригинални консумативи.

И двете кампании напълно се провалиха.

Първа от големите фирми-производителки се осъзна Hewlett Packard. Прадип Джотуани, вицепрезидент на HP, на брифинг с пресата заяви:

 1. Lexmark направиха грешка със съдебния процес срещу Static Control.
 2. HP няма намерение да продължава по пътя на използването на чипове в консумативите си.
 3. На пазара трябва да има място за фирми, които зареждат и рециклират консумативи.
 4. Единствено клиентът е в правото си да реши дали да купува нови, рециклирани или заредени консумативи.
 5. HP съзнателно ще се стреми към това, консумативите на фирмата да се поддават на многократна употреба.

По подобен път тръгна и фирмата Canon.

За разлика от мъдрото решение на Hewlett Packard и Canon обаче, фирмите Epson и Lexmark поеха по обратния път. Под прикритието на "грижа за клиента", те впрегнаха цялата си инженерна мисъл и, наред с чиповете, създадоха мастилници, чиято конструкция наистина стана сериозен проблем при зареждане. Epson създадоха касети, конструирани по начин, който не позволява надеждно зареждане след фабричното пломбиране, а Lexmark "измислиха" нещо като електронен "бушон", който "изгаря" при първоначалното инсталиране на касетата и така я прави неизползваема повторно.

Затова, като обобщение, ще кажем: ако възнамерявате да зареждате касетите на вашия принтер, насочете се към марките Hewlett Packard или Canon, и избягвайте Epson, Lexmark, Samsung, Xerox и други.

Желаем ви успешен избор!

Изграждане на сайт за Вашата сватба