Индикаторите за ниво на мастилата

Какво представляват тези индикатори?

Индикаторите за ниво на мастилата

Индикаторите за ниво на мастилата

Индикаторите за ниво на мастилата
Много хора, които току-що са си купили принтер, биват "приятно изненадани" от това, че принтерът им показва колко мастило имат в касетите. И наистина, съвременните принтери притежават системи, наречени в повечето случаи "Ink Level Indicator", "Ink Status" или просто "Printer Status", които имат претенциите във всеки момент да показват колко мастило или тонер имате в касетата си.

Важно е да знаете обаче, че за съжаление всички тези системи всъщност нямат нищо общо с реалното количество мастила (или тонери) в касетата. Това обикновено са чисто софтуерни броячи, които "засичат" всяка нова касета (по серийния номер, записан в електрониката или чипа й) и започват да броят изпечатаното от нея. По този начин те пресмятат какво количество мастило или тонер приблизително би трябвало да е останало в касетата, след нейното първоначално инсталиране.

Съвсем неслучайно и тези системи в повечето случаи са озаглавени "Ink Level Estimate", което, преведено на български, означава "Приблизителна оценка на нивото"

От казаното по-горе следват две неща:

  1. След зареждането на касетата, индикаторите за ниво на мастилата няма как "да разберат", че касетата Ви е заредена, и съответно ще продължат да твърдят, че касетата Ви е празна. Това не бива да ви притеснява, защото повечето принтери ще продължат да си печатат и при това положение.

    За съжаление, това не е валидно за всички марки принтери, поради което има и лоша новина:

  2. Лошата новина е, че някои типове принтери разчитат единствено на показанията на тези "индикатори", и независимо колко мастило или тонер има в касетата, те отказват да печатат, ако индикаторите на мастилата са стигнали до нула ...

"Добрите и лошите"

Както със сигурност се досещате, единствената цел на тези "индикатори на нивото" е да не си зареждате касетите. Много пъти вече сме казвали, че фирмите-производителки нямат интерес касетите им да бъдат зареждани многократно, защото тези фирми печелят милионите си не от продажбата на принтери, а от продажбата на консумативите за тях.

Все пак, различните фирми имат различен подход при установяването на празна, според индикаторите, касета. В повечето случаи принтерите на Hewlett Packard и Canon единствено съобщават, че касетата (според индикаторите) е празна, но продължават да печатат.

Има обаче и фирми, чиято "политика" е доста по-безкомпромисна към клиентите им. Повечето от принтерите на тези фирми просто отказват да печатат, ако според индикаторите на нивото, мастилата в касетата би трябвало да са свършили. Типична такава фирма е Lexmark, но по подобен начин се държат и някои от принтерите на Samung, Epson и Xerox.

Пишем всичко това, защото никак не е излишно да го знаете, когато взимате решение какъв принтер да си купите.

 

Единственият надежден признак, че нивото на мастилата е в необходимите граници, е качеството на печата.

  • Ако принтерът Ви печата качествено и с добър контраст, не се безпокойте за нивото на мастилата.

  • Ако обаче принтерът започне да печата бледо или с прекъсвания, касетата Ви е за зареждане, независимо от показанията на "броячите".

Желаем ви успех!

Изграждане на сайт за Вашата сватба