Как да съхраняваме мастилните касети?

В практиката си много често се натъкваме на случаи, в които хората повреждат (често непоправимо) своите касети единствено поради лошо съхранение.

Ето защо, с риск да повторим някои от съветите дадени в другите страници, ще споделим с Вас някои от основните правила за съхранение на печатащите глави за мастиленоструйни принтери.

Тези съвети важат за всички видове касети с интегрирана глава, каквито са повечето модели на Hewlett Packard, Lexmark, и някои модели на Xerox и Canon.

 • Преди всичко, никога не залепвайте главите с каквито и да е лепенки или стикери (дори и фабричните)! Това особено важи за цветните касети.

  Веднъж овлажнена от мастилото, печатащата глава не позволява на фабричната лепенка да залепне плътно, в резултат на което под главата се образува торбичка, където се събира мастило.

  При цветната глава, това е сигурен начин да се получи смесване на цветовете. Вследствие на това, главата никога вече няма да печати реални цветове, дори и да е заредена с най-качественото мастило!

 • Положението, в което съхранявате главите не е без значение. Съхранявайте ги винаги вертикално - в положението, в което те стоят в принтера.

  Мастилото съвсем естествено се стича надолу и така предпазва главата от силно засъхване. Обратно, ако касетата е поставена обърната или полегнала, въздухът лесно попада в печатащата глава и от вътрешната страна, като по този начин тя засъхва както отвън, така и отвътре.

  Отпушването на такава глава е много трудно, а понякога и невъзможно. Това особено силно важи за черни касети, ползващи пигментно мастило.

 • Ако се налага по-дълго съхранение на касетите без да се ползват, сложете ги в малко полиетиленово пликче с пластмасов цип. Такива пликчета се продават в магазините за опаковки, а и ние винаги даваме заредените от нас касети в такива пликчета.

  Ако касетата е цветна, поставете я така, че печатащата глава да не допира до найлона на пликчето (допирът на главата в пликчето може да доведе до смесване на цветовете).

Така или иначе, запомнете: най-сигурният начин да съхраните своята касета в добра форма е тя да е в принтера и принтерът да се ползва.

Изграждане и поддръжка на уеб сайтове