Още в сайта ...


 
Всяка трета мастилна касета зареждаме безплатно
 

Нашите съвети ...

Ползвайте принтера си! Гледайте на печатането като на здравословен фитнес за вашия мастиленоструен принтер, а не като на досаден разход на консумативи. Това безусловно и с голяма преднина е Съвет №1!
10 съвета за вашия мастиленоструен принтер ...

В практиката си много често се натъкваме на случаи, в които хората повреждат (често непоправимо) своите касети единствено поради лошо съхранение.
Как да съхраняваме мастилните си касети? ...

За голямо съжаление, и фирмата Canon отскоро се поддаде на пагубната "мода" за поставяне на чипове по касетите си или кодиране на идентификационен номер в тях.
Проблеми с някои мастилни касети на Canon ...

Телефон за контакти и консултации:

(02) 936 40 90

Проблеми с някои мастилни касети на Canon

ВАЖНО:
 • Ако принтерът Ви ползва касетите Canon PG-5/CLI-8 или PG-520/CLI-521 и ги зареждате при нас, не се налага да правите описаните по-долу процедури. Със зареждането при нас безплатно се извършва ресетване (препрограмиране) на чиповете. Цените за зареждане можете да видите тук.
Ако обаче касетата Ви е от друг тип или не желаете да зареждате при нас, прочетете следното:

- Вие ползвате информацията в тази страница на ваша отговорност! Ние по никакъв начин не можем да бъдем държани отговорни за каквито и да било последици от прилагането на описаните методи!
- Реакцията на всеки отделен модел принтер може да бъде различна и тези процедури може да не доведат до желаните резултати във вашия модел!
- Изключването на индикаторите за ниво на мастилата може да отмени гаранцията на вашия принтер! Съобразете се с това ПРЕДИ да прилагате описаните методи!
- При изключена индикация за нивото, нужно е вие сами визуално да следите нивото на мастилата и да зареждате касетите навреме. Опит да се печата с празна касета може да доведе до необратими повреди в печатащата глава.

За голямо съжаление, и фирмата Canon отскоро се поддаде на пагубната "мода" за поставяне на чипове по касетите си или кодиране на идентификационен номер в тях. Целта, макар и благовидно прикривана зад приказки в стил "грижа за клиента", в същност е единствено да се затрудни ползването на заредени касети и да се принудят клиентите на Canon да купуват само нови консумативи.

Тази "защита" на своите касети, Canon постигат по два начина: посредством поставяне на чипове и посредством кодиране на уникален идентификатор на касетата.

Поставяне на чипове

В някои от широко разпространените вече модели, като Pixma iP4200, фирмата Canon въведе серията мастилници PGI-5 и CLI-8. Това в същност са практически същите касети като серията BCI-3, но тези вече са снабдени с чипове.

Тези чипове в същност изобщо не се интересуват от това колко мастило имате в касетата, а просто отчитат колко сте печатили със съответната касета. Щом счетат, че сте печатили достатъчно и е нужно да си купите нов консуматив от Canon, просто блокират принтера ви.

За съжаление, до момента поне на нас не ни е известен надежден метод за решаване на проблема с тези чипове, освен изключването на индикатора за ниво на мастилата, който в същност "черпи информация" точно от тези чипове.

Ето как става това: (Прочетохте предупреждението в началото на тази страница, нали?)

  Метод 1:
 • Драйверът на принтера започва да ви дава съобщение, че някоя от касетите му е празна.
 • Свалете касетата, заредете я и отново я сложете на мястото й в принтера.
 • Отново получавате обаче съобщение, че касетата е празна и на екрана на компютъра получавате серия от предупреждения, че работата със заредени касети може да изложи на риск принтера ви.
 • На ваша отговорност приемате тези предупреждения (натискайки бутони OK или Continue printing), след което натискате за 5 секунди бутона resume на принтера.
 • От този момент индикацията за ниво на мастилата трябва да е изключена и принтерът да продължи да печата. Тази информация обаче се записва в паметта на принтера и това впоследствие може да отмени гаранцията на вашия принтер.

По-подробно описание на горната процедура можете да прочетете в страницата ни Как да изключим индикаторите за ниво на мастилата при принтерите Canon.

Уникален идентификатор на касетата

Другият метод, използван от Canon е кодирането на идентификатор на касетата. При този метод в електрониката на касетите се записва уникален номер, който при инсталирането й се записва и в паметта на принтера. От този момент принтерът започва да отброява отпечатаното от въпросната касета и в определен момент решава, че тя вече трябва да е празна.

Дори и да заредите тази касета, тъй като идентификационният номер си остава същия, за принтера тя винаги ще си остане празна, независимо колко мастило има в нея! Типични представители на този вид касети са касетите Canon PG-40 / CL-41 и PG-510 / CL-511.

При тези касети понякога се налага изключване на индикатора за нивото на мастилата. Ето какво можете да направите по въпроса (прочетохте предупреждението по-горе, нали?)

  Метод 2:
 • При достигане на ниво "out of ink" започва да мига оранжев диод на принтера.
 • Натиснете за 10 секунди бутона "Paper feed" (виж илюстрацията по-долу) докато принтерът изпечати тестова страница.
 • Оранжевият диод продължава да мига.
 • Натиснете отново бутона "Paper feed" за 15 секунди.
 • Индикацията за ниво на мастилата трябва вече да е изключила и принтерът за продължи да печата.

При някои модели индикацията започва още от достигане на ниво "Low ink level", като потребителят получава съобщения на екрана на компютъра си. Ако отговаряте положително на въпросите и предупрежденията и натиснете в определен момент бутона "Paper feed" за 8 секунди, индикаторите за нивото на мастилата се изключват.


Изключване на индикацията за ниво на мастилото при Canon

ВАЖНО:
Отново напомняме, че при изключена индикация за нивото на мастилата, много важно е да следите качеството на печат и да зареждате касетите си веднага щом печатът избледнее или се появят бели ивици по редовете.

Опит да печатате с полупразна или празна касета може безвъзвратно да повреди печатащите глави!

 
 

Как да стигнете до нас ...

Работим с продукти на


Static Control

Всички цени в този сайт са крайни и към тях не се начислява ДДС, съгласно чл.113 от ЗДДС.
Рециклиране принтери, рециклиране на касети, зареждане на мастило в мастилници и касети за принтери
тонери, лазерни принтери и мастилоструйни многофункционални устройства и принтери.